JAJKA
JAJKA
RODZAJE JAJEK
JAJKA PRZEPIÓRCZE - małe cęntkowane,nie są niestety najtańsze.To dobry zamiennik dla osób uczulonych na białko kurze,są idealne dla małych dzieci.
JAJKA KACZE - raczej trudne do kupienia w zwykłym sklepie.Idealne do makaronów-ciasto łatwiej się zagniata.Świetnie nadają się też do wypieków,dzięki nim ciasta są bardziej pulchne.
JAJKA GĘSIE - ich też szukajcie raczej na straganach,a nie w markecie.Bardziej oleiste i gęstsze niż jajka kurze.Idealne do wypieków i naleśników.
JAJKA STRUSIE - ważą średnio 1 1/2 kg.Żeby ugotować je na miękko potrzeba 45 minut,a na twardo potrzeba aż 2 1/2 godziny.Jednym strusim jajem nakarmicie nawet dziesięć osób!
KLASA JAJEK - czyli co oznacza pierwsza cyferka na jajku.
"0" - to jajka z chowu ekologicznego.
"1" - to jajka od kur hodowlanych na wolnym wybiegu.
"2" - to jajka od kur z chowu ściółkowego.
"3" - to jajka od kur z chowu klatkowego.
ŚWIEŻOŚĆ JAJEK
Próba wodna - jajko można zanurzyć w dziesięcioprocentowym roztorze soli (czyli ok.10 łyżek soli na 1 l wody).Jeśli opada na dno,to znaczy ,że jest świeże.Jeśli się "prostuje",ma około tygodnia,a jeśli jest jeszcze starsze zaczyna pływać w roztorze-takie najlepiej odrazu wyrzucić.
Wybicie na talerzyk - po wybiciu na talerzyk także można ocenić świeżość jajka. W świeżym jajku żółtko jest wypłukle,a białko zwarte.Im jajko jest starsze żółtko jest bardziej "płaskie i lejące ,a białko bardziej wodniste.
Po ugotowaniu - lokalizacja żółtka w ugotowanym jajku także może nam powiedzieć o świeżości jajka.Żółtko im bliżej środka tym jajko jest świeższe. Im żółtko będzie bliżej skorupki tym jajko starsze.
JAK UGOTOWAĆ JAJKO
Na twardo - 8-9 minut.
Na średnio ścięte - 5-6 minut.
Na miękko - 2 1/2-3 minut.
Dodaj komentarz